Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


tuang santan pekat
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
tuang santan pekat



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Thursday, 12-Mar-2009 09:00
RESEPI FAK THONG SANG -KA -YA ( THAI DESSERT ) @ PUMPKIN CUSTARD
Hi.... salam untuk semua followers ... apakhabar... sory .. tak sempat nak reply email & jawab komen.... bila free .. saya akan reply ye.... terlalu sibuk dengan aktiviti dan demo untuk cooking & baking class.... tak pe... kat sini saya kasi resepi labu kastard.. cube ler... untuk meja pengantin pun cantik.... resepi nie saya dapat masa saya berkerja di Bangkok.. memang original dari sana.... tak de le bau hanyir sangat.... cube ye.... gambar step by step pun saya kasi , mlm tadi baru ambil untuk assigment kat UITM, ... senang jer tue.... ada masa saya selitkan resepi saya..... kalau call saya ... cepat le saya reply... tapi kalau msg tu lambat ckit... maaf ye.... thankz & selamat mencuba .

CHEF ASMA BAKING CLASS
TEL : 012 – 3083750
Email : chefasma@yahoo.com @ http://chefasma.fotopages.com/
http://chefasma.blogspot.com/

FAK THONG SANG- KA –YA ( PUMPKIN CUSTARD )- THAI DESSERT.

BAHAN – BAHAN :

( A ) 4 biji labu ( berat 700 – 800 gm setiap satu biji )

( B ) 150 gm gula melaka
150 gm gula pasir
6 biji telur itik
6 biji telur ayam
3 helai daun pandan
400 ml santan pekat ( guna santan kotak pun tak pe ye... )
1/8 tsp vanillin – tak guna pun tak pe.. untuk hilang bau hanyir telur jer....
( tak nak hanyir buang tali pusat telur ye.... )


CARA- CARA MEMBUAT NYA :

1. Labu dibasuh & dipotong bahagian atasnya & buang biji.
2. Bancuh semua bahan ( B ) , ramas dengan tangan jer... sampai gula hancur.
3. Tapis & masukkan kedalam labu tadi.
4. Tutup permukaan atas dengan foil ( tak nak bagi air terkena atasnya ), tak tutup pun tak pe.. tapi penutup pengukus kena ler lap selalu...
5. Kukus dengan api sederhana selama 45 – 60 minit.. tengok besar mana labu tue...

NOTE : SILA LIHAT STEP BY STEP TUE YE.....


© Pidgin Technologies Ltd. 2016